torsdag 29 maj 2008

1.1 Vägvisare i Tällberg




Göran Gennvi (Naturakademin) och John P. Milton (Sacred Passages) agerar Vägvisare inför en natt i naturen under Tällberg Forum 2006.  Lägg en kommentar nedan om det enkla och svåra med att vägleda grupper i naturen. Föreställ dig hur det är, om du inte gjort det förut.

Notera: För att lägga en kommentar blir du ombedd att registrera ett Google-konto. Det är gratis. Kontot kan du använda för att lägga upp en egen blogg.

1.2 En stark naturupplevelse

Som ett första steg i att bygga en 3-timmars övning med egna "Recept för naturupplevelser", skriv ned en stark upplevelse du varit med om i naturen. Kanske handlade det om en kanot som gick runt, möte med en älg eller ett skyfall utan regnkläder? Punkta ned huvuddragen och spara dokumentet på din dator. Skriv om historien till ett filmmanus i tre delar: 

1. Huvudperson står inför ett problem
2. Problemet förvärras
3. Historien kommer till en lösning

Bestäm dig från början för hur mycket tid du vill lägga och anpassa ambitionsnivån därefter. Det behöver inte bli perfekt första gången. Vi återkommer till din historia under e-kursens gång. Du har möjlighet att skriva om historien senare.

Se hur Morgan Pålsson, alias Anders Jansson, gör ett manus.

1.3 Hitta balansen

Plocka fram handboken "flow learning - naturlig närvaro". Läs avsnittet om att "Hitta balansen" (s 4-11). Lämna en kommentar nedan om hur du gör för att bli mer närvarande i vardagen. 

Lyssna därefter på "2a Presence"  av John P. Milton från Vägvisar CDn om hur ena naturen innanför och utanför.  

Vill du läsa mer om medveten närvaro? Pröva Ola Schenströms "Mindfulness i vardagen". Vi kommer att återkomma till den boken under kursen. 

1.4 Att hålla låda

Berätta historien du skrev ner i "1.2 En stark naturupplevelse" för en eller två vänner. Vilka ord och gester (eller frånvaro av desamma) skulle höja närvaron i din berättelse ytterligare? Om du kryddar din berättelse med en detalj från varje sinne (hörsel, känsel, smak, lukt och syn) som du övade på i 7-dagarskursen (länk), vad får det för resultat? Se över din skrivna berättelse och fila på den lite till.

Lyssna till hur David Attenborough i Planet Earth skapar dramatik i sitt berättande.

1.5 Djupandas och slappna av

För att bli en bra vägvisare behöver du lära dig att slappna av och låta naturen komma till dig.  Du har säkert prövat andningsövningar som fokuserar på spänningar i olika delar av kroppen. Kroppen slappnar av. Tankar kommer och går, men biter sig inte fast. Ta för vana att ägna ett par minuter om dagen, kanske innan du lägger dig för natten, åt att göra en djupandningsövning. En investering som förbättrar, om möjligt, din sömn, och ökar kvalitén i det du förmedlar som Vägvisare. 

Varför inte ställa dig upp, gå ut en sväng och göra en andningsövning nu? Tvekar du? Lägg en kommentar nedan till "Frånvaro av Mindfulness". Som en övning för att bättre förstå varför framtida deltagare tvekar att släppa taget om vardagsbestyren och ge sig hän. Kommentera någon annans inlägg. Håller du med, eller inte? Därefter, lämna skärmen och gör den där andningsövningen ändå :-). 

Diskutera i veckans telefonkonferens om din kontakt med begreppet "Mindfulness" eller när du är helt närvarande i nuet. Ring 0300-939393 på utsatt tid och knappa in den kod din handledare angett. 

Bild: Davidoff A on Flickr

1.6 Starta en blogg

Ett snabbt, enkelt och gratis sätt att profilera dig som Vägvisare är att skriva en blogg. En blogg du kan marknadsföra via Allemansjorden.  Tanken är inte att nå hela världen, utan dem du kommunicerar med, nya personer du träffar. Låt bloggen bli ett levande inslag i hur du presenterar dig.  

Att starta en egen blogg ligger utanför kursen, som en extra uppgift. Den kommer dock att användas flitigt. Visste du att du kan sms in inslag på din blogg från din mobiltelefon varhelst du befinner dig? Om du inte redan har en blogg pröva Wordpress eller Blogger och gör din egen. Du kan alltid ändra titel och inlägg senare. Denna e-kurs är upplagd i Blogger. Tips om hur bygga en blogg ges för användare av Blogger. 

Nästa steg: Gå till Blogger och sätt igång.